maanantai 19. lokakuuta 2015

BLOGGAAJA JOLLA ON LUKIHÄIRIÖ

Hassua miten mä en sitä koskaan tässä kirjoittaessa sen kummemmin ees ajattele. Enkä oikeastaan ajattele ylipäätään, ellei kyseessä ole asialliset paperit tai esim. esseet yms koulutehtävät, jossa pilkkujen ja muiden kielioppiasioiden pitää olla tip top. Tosiaan, mä olen joskus täällä blogin puolella asiasta maininnutkin, ja nyt kun siitä olen saanut taas muutamaan otteeseen kommenttia ajattelin asiaa vielä vähän avata. Tosiaan meikäläisellä on lukihäiriö jos ootte ihmetelleet miksi mulla näitä virheitä sattuu satelemaan! Se heijastuu täällä blogin puolella näissä teksteissä ja varmasti välillä myös aika silmiin pistävästi? :D Lukihäiriö näkyy mulla enemmän kirjoittamisen kuin lukemisen puolella, oikeastaan usein ihmiset ovat ihmetelleet, jos olen ääneen joutunut lukemaan ja sen jälkeen kuulleet, että mulla on lukihäiriö niin olen saanut ihmetteleviä katseita -"Eihän sulla mitään sellaista ole?". Uskon että monilla joiden pitää lukea ääneen muiden edessä alkaa kieli takkuamaan ja sanat menevät sekaisin, joten luulen etteivät ihmiset sen takia osaa sitä yhdistää heti lukihäiriöön.

Ainut mikä on pistänyt silmään, on se tietynlainen negatiivinen lataus näissä kommenteissa missä on suoraan sanottu, että kirjoitusvirheet loistavat niin, että pilaavat koko tekstin/blogin. Minusta se on erittäin ikävää, sillä ymmärrän että ihmisiä saattaa ihmetyttää ja häiritä virheet teksteissäni, mutta miksi sitä ei voi kommentoida hieman nätimmällä sävyllä? Mielestäni aina saa ja pitääkin kysyä, jos on jotain mikä ihmetyttää tai mietityttää, mutta ilman sitä negatiivista latausta ja toisen ihmisen leimaamista. 

Ihan kaikkien ihmisten kohdalla, oli kyse sitten sosiaalisessa mediassa tai face to face käydyssä keskustelussa, jokaisen ihmisen olisi hyvä miettiä miten oman kommenttinsa tuo esille, koska ikinä ei voi tietää mitä sillä toisella on siellä taustalla. Mielummin kysyy nätisti, kuin että heittää "Kannattaisko sun tarkistaa nää sun teksit ennen julkaisemista, kauheeta kuraa kun ei tästä mitään selvää saa" tai " Miksi kirjoittaa blogia jos ei kirjoita sitä hyvin?". Tai että, kannattaako mennä kommentoimaan jonkun vinoja jalkoja tai ylipainoista olemusta heti kommentoimalla negatiivisesti "miks sä oot noin läski" yms. Miksi ei vois vain kysyä, että hei muuten oon huomannut...?

Oon kuitenkin tyytyväinen, että asiasta oon saanut kommenttia. Se taas herätti itseäni ja toivon mukaan myös teitä muita, miten lähestyä toista jos on jotain omasta mielestään huomautettavaa josta haluaisi kysyä tai ihmetellä. Muistatte vaan käytöstavat tässäkin asiassa, niin säästytään turhalta mielipahalta. Mä olen kyllä niin sinut tämän asian kanssa kun vaan olla voi! Hassua, miten mä joskus jopa häpesin sitä ja pidin itseäni jotenkin "viallisena"? :D Johan ovat ajat muuttuneet sanon minä! 

Mä toivon sydämeni pohjasta, että jokainen jolla on lukihäiriö tai jokin muu fyysinen poikkevuus, ei anna sen lannistaa, oli kyse sitten unelma ammatista opettajana tai vaikka blogin kirjoittajana! Ja te kaikki, joita jokin asia jossain ihmisessä ihmetyttää ja haluatte asianne esille tuoda, muistakaa ensin meittiä voisko taustalla olla kenties jotakin ja sitten tuomalla asianne esille, hyvän maun rajoissa! :)


10 kommenttia:

 1. No nyt osus ja uppos! Mullakin on lukihäiriö ja väkisinkin näkyy välillä tekstissä. Oon myös saanut inhottavia ja tylyjä kommentteja virheistäni, mutta sitten kun oon vastannut, että syynä on lukihäiriö niin sitten on pyydetty anteeksi. Joo, eihän sitä voi tietää, mutta niin kuin just sanoit, kannattaa vähän miettiä ennen kuin kommentoi, kun koskaan ei voi tietää syitä yms. Mä en oo onneksi koskaan ottanut kommentteja itseeni saatika hävennyt lukihäiriötä. Mulla todettiin se vasta lukiossa, joten ikäkin voi vaikuttaa siihen, etten ole hävennyt 'häiriötäni' tippaakaan :D

  Hyvä postaus kiitos tästä! :-)

  http://sara--says.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihana kuulla, että postaus oli aiheellinen!! Höh, toi on kyllä ikävää jos sullekkin on asiasta huomauteltu, mutta onneks et oo "hävenny" vaan oot asian kanssa sinut! :) Niin sen pitääkin olla :´)

   Poista
 2. Mä en oo kyl huomannut mitään virheitä tai osviittaa siitä että sulla ois lukihäiriö, tää tuli mulle ihan yllätyksenä! Kun mietin omia tekstejäni, ne varmasti vilisee kirjoituvirheitä myös, vaikka oonkin ihan "normaali", johtuen ehkä siitä etten mä oikeesti jaksa kovin tarkkaan oikolukea mitä julkaisen :-----D Virheitä sattuu jokaiselle ja musta kyl kirjoitusvirheet on niitä pienimpiä ja en ymmärrä miksi jotkut jaksaa siitä nipottaa!! Mä ainakin lukijana luen yleensä niin nopeasti että nään tekstin kokonaisuutena, sen sijaan että lukisin sanasta sanaan ja ehkä myös siksi en hahmota virheitä niin paljoa kuin voisi. Sekin pitää muistaa että aivot korjaa näitä virheitä automaattisesti, niin mun mielestä pikkuvirheet on täysin fine, varsinkin blogiteksteissä. Eri juttu tietysti kirjoissa ja sanomalehdessä tms... Mut pointti oli, että mun mielestä tollaset nipottajat on aika pieni mielisiä ja että sä kirjoitat musta aina tosi mukaan tempaavasti ja sun kirjoituksista tulee aina tosi positiivinen mieli lukemisen jälkeen :---)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voi oot ihana!! :D Se on kyllä totta, ettei tää kirjoittaminen nyt niin tarkkaa ole kun blogia tässä kirjoitellaan ja kokonaisuushan se ratkaisee! Mut ymmärrän myös niitä, keillä virheet hyppii silmille, itse en tosin niin tarkkaan just jaksa näitä kirjoituksia läpikäydä kun oon niin sinut tän lukihäiriön kanssa :-D Välillä vaan tuppaa kommentit asiasta harmittamaan.. :/ Mutta kiitos ihanasta kommentista ja ihana kuulla, että mun teksteistä välittyy hyvä fiilis <3

   Poista
 3. Olipa hyvä teksti!!! En oo kyllä itse kiinnittnyt huomioita, että se sulla jotenkin häiritsisi, en oo edes huomannut!:) Tosin itseltäni löytyy vaikea lukihäiriö myös! Mutta musta blogi on just hyvä koska täällähän sitä kirjoittamista voi tavallaan vapaasti harjoitella!! Ja joo ihan 'älytöntä on välillä nuo kommentit, kiva jos joku auttaa ja kertoo että kun kirjoittaa väärin, mutta tuommonen älytön laukominne on sitten asia erikseen... Mutta ei mul muuta ku huippu teksti ja jatka samaan malliin vaa, sulla on ihan huippu blogi nimittäin!:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi apua kiitos Saara ihanasta kommentista!! Tuli kyllä hymy huulille :´) <3 Ja joo, vähän harmittaa että virheistä jaksetaan tulla kommentoimaan, mutta uskon, että ehkä ne joitakin häiritsee... :/ Ja tää blogin kirjoittaminen on kyllä hyvää harjoitusta omalla tavallaan, -ihanasti sanottu! :D

   Poista
 4. Ihan mahtava teksti! Itseltäni löytyy lukihäiriö, joka heijastaa juurikin lukemiseen sekä luetun ymmärtämiseen. Mua suunnattomasti ärsyttää vain se, kun tuntuu ettei ihmiset toisinaan ymmärrä millaista on olla lukihäiriöinen - sama se millainen se on! Ja tekstisi pointti oli todella tärkeä, mun mielestä nykyään anonyymi-nappulan taakse piiloudutaan liiankin helposti, ainakaan omaan blogiini en ole vielä saanut yhtäkään negatiivistä kommenttia nimellä.

  Ja yritin etsimällä etsiä teksistäsi kirjoitusvirheitä, mutta niitä en ainakaan itse huomannut ollenkaan! Tsemppiä sulle lukihäiriön sekä blogin kanssa, toivottavasti tuollaiset mielensä pahoittajat jättäisi sut rauhaan :) ja ihan super kivan oloinen blogi sulla muuten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos myös sinulle Mira! Olipa hyvä ja monipuolinen kommentti! :) Toi on kyllä juurikin totta, että helposti piiloudutaan just sinne anonyymin nappulan taakse, mikä on musta tosi kurjaa... :( Kiitos tsempeistä ja samaa myös sinulle ja ihana loppu syksyä! :´)

   Poista
 5. Mahtava teksti! Itselläni on lukihäiriötestit marraskuussa, joten vähän jännitän niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos!! :´) Hei paljon tsemppiä niihin, älä turhaan jännitä!! :´) <3

   Poista