sunnuntai 1. marraskuuta 2015

MARRASKUUN ENSIMMÄINEN

Nyt on kuulkaa syyskuukaudet taputeltu pakettiin ja lähdetään kulkemaan kohti talvea. Marraskuun ensimmäistä siis viedään. Mun mielestä marraskuu on ensimmäinen talvikuukausi, jolloin voidaan alkaa puhua jo talvesta ja talven tulosta. Sana marraskuu saa mieleeni lapsuuden synttäri hulinat ystävien ja perheen kesken, joulun odotuksen ja siihen kuuluvan jännityksen, narskuvan lumen kenkien alla ja pimeyden. Ja vaikkei marraskuussa maata peittäisikään paksu lumikerros tai paukkuvat pakkaset hellisi poskia ovesta ulos astuessa, - marraskuussa on aina oma talvinen tunnelmansa.

Vaikka marraskuu onkin usein yksi pimeimmistä ja synkimmistä kuukausista on siinä silti omaa kauneuttansa. Vaikka ulos katsoessa pihalla tönöttävät paljaat puut, märkä ja kylmä asfaltti ja jo kello kolmelta alkava pimeys, eivät ihmisä kauhesti innosta, uskon että jokainen odottaa myös sitä tulevaa talvea. Talvea ja sen tuomaa valoa


Ja myönnettäköön, ettei tällä hetkellä inspiroituminen ole ehkä korkeimmillaan kuvailun tai muunkaan suhteen puuttuneen valon takia, voinkin lohduttaa itseäni kynttilöiden liiallisella polttamisella, lämpimillä vilteillä ja tee kupposilla. Miksi masentua valon puutteesta, jos sitä voi luoda omasta takaa? Miksi surra paljasta metsää ja rumalta näyttäviä katuja? 
Joka vuosi koittaa tämä sama harmauden ja ankeuden täyttämä kuukausi, jolloin ihmiset pakenevat koloihinsa ja lupaavat tulla ulos vasta ensi lumen tai pikemminkin ensi kevään kynnyksellä. Mutta miksi? Miksi ei voisi toivottaa piemeän ja hyisen marraskuun lämpimästi vastaan? Kaivaen kaapin pohjalta pölyttyneet jouluvalot ja glögilasit ja kutsua ystävät koolle? Miksi ei voisi luoda lämmintä tunnelmaa sisälle ja katsella sieltä ulos harmauteen nauttien siitä, että ei tarvitse lähteä ulos.

Minä ainakin aijon tänä vuonna lopettaa marisemisen ankeudesta ja valon puutteesta. Sen sijaan aijon kutsua rakkaitani glögilasilliselle ja pistää jouluvalot ja musat soimaan niin, että kuuluu! Aijon ottaa irti kaiken siitä, että ulkona tarkene vielä ilman paksumaa vaatekerrosta tai sukkiksia farkkujen alla. Aijon ottaa ilon irti siitä, että lenkillä juostessa ei tarvitse miettiä mihin astua seuraavaksi, ettei liukastu. Aijon nauttia piemistä illoin milloin yksin, milloin muiden kanssa ja ennen kaikkea aijon toivottaa tulevan talven tervetulleeksi ja kerätä energiaa säästöön kylmille mutta auringon valaisemille pakkaspäiville. - Jolloin ovesta astuessa paukku pakkaenen hellii poskia ja lumi narskuu kenkien alla.

6 kommenttia:

 1. Oon ihan samaa mieltä sun kans! Talvessa on kyllä parasta joulun tunnelmointi ja muutenkin sisätiloissa oleminen, mutta blogin kannalta se ei oo kovin hyväksi! :D valon puute ja kylmyys ei kuulosta kovin hyvältä, mut ehkä me selvitään! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ihanaa kun saa rauhassa köllötellä kotona lämpimät villasukat jalassa ja joululaulujen soidessa taustalla :-`) Mutta blogin kannalta se piemys ei oikein oo hyväksi, mutta yritetään ottaa silti kaikki valo irti mitä saadaan! Joten kyllä me selvitään ;)

   Poista
 2. Ihana postaus :) Marraskuu ei oo koskaan ollut mulle synkkä tai ankea kuukausi ja johtuu varmaankin just siitä, että mulla on synttärit eli saan rakkaat koolle ja alan myös pikkuhiljaa fiilistellä tulevaa joulua. Saan juhlia aina synttäreitä kolmeen kertaan, sillä perheen kanssa kahdessa eri osassa ja sitten ystävien kanssa. :) ja siihen päälle myös jos sattuu olemaan pikkujouluja jo, niin siinäpä se marraskuu vilahtaakin. Joka vuosi siis hämmennyn ku valitetaan kamalaa marraskuuta, mulla se on ihana :) ja on niiin paljon omasta asenteesta kiinni tämäkin asia :) Mukavaa ja ihanaa marraskuuta Linda <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihana kuulla, että sullakin on tässä kuussa synttärit!! Onnea jo etukäteen :´) Itselläni, vieljelläni, äidilläni ja muutamalla kaverillanikin on synttärit tässä kuussa, joten marraskuu on kyllä juhla humua täynnä! :D Ihanaa, että säkin pääset julimaan synttäreitä oikein muutamaan otteeseen. Kyllä se marraskuu tässä äkkiä vilahtaakin kun ruvetaan myös pikku hiljaa joulun odotukseen :´) Omasta asenteestahan se on kiinni! Kiitos sinulle ja ihanaa marraskuuta myös sinne <3 :)

   Poista
 3. Toivotaan, että se talvi tosiaan tulee! Ja talvella tarkoitan lunta, edes sen verran, että se valaisisi. Mun mielestä on ihanaa käydä pakkassäällä iltalenkille koiran kanssa, kun on ihan hiljaista. Vain se pakkaslumen narskunta kenkien alla luo ääntä. Mä oon jo poltellut syyskuusta lähtien kynttilöitä ja eilen sisustin jo hieman joulujutuilla tätä kämppää. Mä lasken marraskuun vielä syyskuukaudeksi, mutta kyllähän se lähestyvä joulu tekee siitä talvisen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi narskuva lumi kenkien alla! <3 Jotenkin niin rahoittava tunnelma. Mäkin aloin nyt vihdoin polttamaan kynttilöitä, ne tuo kyllä niin ihana tunnelmaa :-`) Ja joo, vaikka en siitä kylmästä ja lumesta sen erityisemmin pidä, lukuunottamatta niitä aurinkoisia pakkaspäiviä niin kyllä se sitä valoa luo ihan eritavalla! Nyt vaan joulua odotellessa, ensin nautitaan kuitenkin näistä suht lämpimistä ja aurinkoisista keleistä :)

   Poista