lauantai 2. tammikuuta 2016

KASVISRUOKAA

Jos joku olisi vuosi sitten sanonut mulle, että vuoden kuluttua söisin lihan sijasta tofua ja perunoiden sijasta bataattia, olisin nauranut ja kovaa.

Mutta niin sitä kaikkea ihmeellistä tapahtuu ajan kuluessa ja niin tapahtui myös minun suhteutumiseni ruokaan. Pienestä pitäen meikäläinen on syönyt lähes kaikkea mitä tarjolla oli, oli kyse sitten lihasta, pastoista, leivästä tai vaikka valmisruuista. Kaikki mastui, tai ainakin lähes kaikki.
Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ja sehän on ihan inhimillistä, koska eihän kaikesta tarvitse pitää.

Mitä vanhemmaksi kasvoin ja mitä enemmän innostuin liikunnasta ja terveellisistä elämäntavoista, huomasin, että hyvään oloon vaikuttaa erittäin paljon se mitä ja millaista ruokaa sitä suustaan alas laittoi. Huomasin, että tiettyjen ateroiden jälkeen olo oli turvonnut, raskas ja ylipäätään epämiellyttävä. Huomasin, että ruualla oli iso merkitys millainen energiataso ja fiilis minulla kaiken kaikkiaan oli, joten päätin tehdä pieniä muutoksia. 

Ja niin kuin yleensä. Muutoksia tehdään pikku hiljaa, - pienin askelin, varovasti omaa kroppaa ja mielentilaa kuunnellen. Luin blogeista paljon eri kokemuksia ja vinkkejä terveellisempään ja ravintorikkaampaan ruokavalioon, kyselin ja pohdin. 


Aluksi itseäni hieman epäilytti, millaista olisi elämä ilman lihaa, miten muka pärjään jos en saa proteenia kanasta tai lihasta? Miten jaksan treenata ja kuihtuvatko lihakseni, jos lopetan lihan syömisen? Millä liha ylipäätään kannattaa korvata tai kannattaako korvata ollenkaan? 
Niinpä, siinä vasta kysymyksiä! Myös yksi isoimmista kysymyksistäni oli, olisiko kasvis painotteisempi ruoka hyvää? Voisko se oikeasti maistua hyvältä ja veisikö se nälän mukanaan vai jäisikö olo aliravintun ja heikon tuntuiseksi? 

Kun olin aikanani näitä kysymyksiä pohdinnut, päätin ottaa ensimmäisen askeleen. Töissä siirryin lähes kokonaan kasvisruokavalioon ja kotona, vanhemmillani söisin ainakin kerran viikossa kasvispohjaisesti. 

Aluksi jopa jännitti kuinka kroppani ja pääkoppani ottaisivat tämän uuden "ruokavalion" käyttöön, olisiko olo niin huono mitä se ehkä voisi olla? Myös itseäni epäilytti miltä tietyt ruuat maistuisivat. Vaikka olenkin koko ikäni syönyt vihanneksia yms, en ole koskaan pahemmin maistanut bataattia tai lehtikaalia, tofua tai edes uunijuureksia. Niinpä, mihin nuo kaikki olivat jääneet, kerran jos olin koko pienen ikäni ollut kaikkiruokailija? Luulen, että aluksi vahva ajatuskuva, voiko kasvisruoka ylipäätään olla täyttävää ja hyvää, oli halinnut ruokailu tottumuksiani. Myös ajatus siitä, että pelkkää salaattia en todellakaan halunnut alkaa syömään. Ja voi kuulkaa, eihän siinä ole kyse pelkästään salaatin syönnistä, vaan niin paljon kaikesta muusta! Pikku hiljaa huomasin olotilassani merkkejä uudesta kasvispainoitteisemmasta ruokavaliosta. Turvotus, yltäkylläisyys, tietynlainen väsymys ja epämiellyttävä olo olivat poissa. Ja aloin pikku hiljaa innostua ruokavaliostani yhä enemmän. Mutta, kun kerran vanhemmillani asuin, oli helpompi "sortua" normaaliin helppoon ruokaan, joka kannettiin lähes päivittäin nenän eteeni. Vaikka kuinka yritin, tuli sitä myös äidin tekemiä kotiruokia syötyä. 

No, arvaatte varmaan millainen ruokavalioni on tällä hetkellä, kun saan päättää siitä täysin itse? Oma koti tuli kuin tilauksesta, juuri siihen aikaan kun oli päättänyt siirtyä lähes kokonaan kasvisruokavalioon. Ja niihän siinä sitten kävi, että vain kerran tämän katon alla olen lihaa (kanaa) tehnyt! Ja voi kuulkaa onko olo erilaisempi? On! Ja onko se kasvispainotteisempi ruoka hyvää? - No totta hemmetissä on! Sitä ihan ääneen piti ihmettellä, miten olen elänyt kaikki nämä vuodet niin kuin olen? Ja eihän sekaruokavaliossa (ja äidin tekemässä ruuassa <3) mitään vikaa ole, mutta kerta ruoka ja olo on paljon parempi, miksen jo aikaisemmin muuttanut asioita tähän suuntaan? Luulen, että ihan vain omasta tottumuksesta ja tietämättömyydestä ja opituista tavoista.


Tietenkin on myös ollut hetkiä, kun olen miettinyt saanko tarpeeksi protskua ja muita ravintoaineita. Myös tunnetusti alku tuntui vähän huteralta jään päällä kävelyltä, mutta kaikesta oppii ja kantapään kautta! Kuitenkaan täysin ehdoton en ole, jonka takia en tykkää kutsua itseni kasvis- tai muuhun ruokavalioon kuuluvaksi. Nimittäin maito, kananmunat, kala ja ruisleipä, ovat edelleen yksi osa ruokavaliotani, ehken käytä niitä niin usein kuin joskus ennen, mutta kyllä niitä tulee silloin tällöin syötyä. Niin tulee myös joskus lihaa tai pastaakin, esim. kotona vanhemmillani käydessä syön äidin tekemiä lihapullia tai pasta bolognesea. 

Mistä sitten ateriani koostuvat nykyään? Bataatista, lehtikaalista, uunissa tai pannulla tehdyistä vihanneksista/juureksista, tofusta, pavuista, kikherneistä, linsseistä, cuscussista, kauramaidosta ja niin edes päin!

En tiedä tulenko kenties tulevaisuudessa jättämään nuo kaikki tällä hetkellä ruokavaliossani vielä mukana olleet ruoka-aineet kokonaan pois, ehkä, ehkä en. Mutta ainakin tällä hetkellä olen erittäin tyytyväinen nykyiseen ruokailutottumukseeni. Se on saanut valtavasti uusia näkökulmia, ajatuksia, oivalluksia ja ennen kaikkea hyviä makuja ja ruokia! 

Olis super kiva tietää löytyykö sieltä ruudun toiselta puolelta kasvisruokailijoita, vegaaneja ym tiettyjä ruokavalionkäyttäjiä?

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä postaus Linda, hyvin kirjoitettu! :) Ja tietty aihe täyttä kultaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih kiitos Kata! <3 Ja niinhän se on ;`) namsnams

      Poista